Poziția corectă la volan este prima lecție care se învață la școala de șoferi, dar care, din păcate, se uită de-a lungul anilor.
Care este cea mai bună poziție care trebuie adoptată în timp ce conduci pentru a avea cel mai mare control asupra vehiculului, pentru a conduce într-un mod relaxat și, nu în ultimul rând, pentru a reduce impactul unui posibil accident?
Nu există nicio îndoială: mulți șoferi neglijează complet importanța unei poziții de conducere corecte. Acest lucru înseamnă:
- creșterea oboselii în timpul călătoriilor lungi,
- lipsa controlului total asupra volanului,
- imposibilitatea de a reacționa prompt în caz de urgență.
Este necesar să te concentrezi asupra poziției scaunului, asupra modului în care mâinile tale prind volanul și pe multe alte mici trucuri care pot face diferența. Să începem!
Poziția corectă la volan este cheia siguranței.
Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține o poziție corectă la volan:
Verifică înălțimea scaunului.
Odată ce distanța optimă a scaunului este ideală pentru tine, este timpul să reglezi înălțimea scaunului. Mașinile moderne includ deja un dispozitiv de reglare a înălțimii pe scaunul șoferului. Acest tip de reglare este esențial pentru a împiedica coapsele să fie prea aproape de volan, situație care poate interfera cu manipularea corectă.
Se recomandă conducerea cu scaunul cât mai jos posibil, deoarece stabilitatea este mai mare și șoferul este mai puțin afectat de mișcările corpului. Dar trebuie întotdeauna să acorzi prioritate unei vizibilități bune!
Așa că reglează înălțimea în așa fel încât să poți vedea corect parbrizul. Controlul înălțimii scaunului este un element foarte important pentru a obține o postură corectă în timpul conducerii.
Reglarea înclinării spătarului.
Înclinarea ideală a spătarului ar trebui să fie aproape verticală pentru a evita durerile de spate și oboseala prematură. Primul pas pentru a face acest lucru este să stai cu spatele și umerii pe spătar. Brațele trebuie să ajungă la volan pe jumătate flexate și relaxate, astfel încât atunci când le întinzi, să îți poți odihni încheieturile mâinii. În acest fel vei putea conduce confortabil și vei avea siguranța manevrelor.
Reglează înălțimea volanului mașinii.
Reglarea înălțimii scaunului, discutată mai sus, este strâns legată de o corectă reglare a înălțimii volanului. Toate mașinile au reglarea înălțimii volanului, dar nu toate includ reglarea adâncimii, lucru extrem de recomandat pentru a obține o poziție optimă de conducere. Reglarea adâncimii te ajută să potrivești volanul în funcție de înclinația spătarului, astfel încât încheietura să se sprijine perfect pe el. Când reglezi înălțimea, ține cont de faptul că genunchii nu trebuie să se frece de volan și că îți permite o vedere optimă atât a tabloului de bord, cât și a drumului.
Poziția corectă a mâinilor.
Este recomandat să le așezi în poziția „nouă și cincisprezece”. Imaginându-ți că volanul este fața unui ceas. Când faci manevre, este important să nu ții niciodată volanul de jos sau să îți încrucișezi brațele. Și amintește-ți că mâinile tale ar trebui să fie întotdeauna pe volan, cu excepția efectuării unei manevre care nu necesită acest lucru.
Reglarea tetierei.
Tetiera trebuie reglată astfel încât baza sa să se afle în dreptul cefei șoferului. De asemenea, trebuie să fie la o distanță de aproximativ un centimetru față de cap. Reglarea corectă a tetierei este un element de siguranță, nu un element de confort. Într-o poziție incorectă poate provoca leziuni grave la nivelul gâtului, în caz de lovitură din spate.
Reglarea oglinzilor.
Pentru a regla oglinda retrovizoare trebuie să o faci cu mâna dreaptă și cu spatele sprijinit, astfel încât să acopere geamul din spate. În ceea ce privește oglinzile laterale, acestea ar trebui reglate astfel încât să ofere un câmp vizual larg și să elimine punctele oarbe.
Reglarea centurii de siguranță.
Înălțimea centurii de siguranță variază în funcție de înălțimea șoferului însuși și de configurația poziției sale. Pentru a funcționa corect, centura de siguranță trebuie să fie ajustată chiar deasupra umărului stâng al șoferului, întotdeauna lipită de corp.
Iată câteva reguli de bază pe care ar trebui să le ai în vedere înainte de a pleca la drum:
- Asigură-te că toate ușile mașinii sunt bine închise!
- Asigură-te că pasagerii sub 14 ani au centurile de siguranță puse corect!
- Verifică anvelopele!
- Verifică nivelurile de ulei, lichidul de răcire, lichidul ștergătoarelor de parbriz și, mai presus de toate, lichidul de frână!
- De asemenea, verifică sistemul de iluminat, pentru a te asigura că este in stare perfectă.
Urmareste-ne pe Facebook pentru sfaturi si detalii pe care poate le stiai, dar nu le mai pui in practica
1 cometariu
[…] Citeste si Poziția corectă la volan, cheia conducerii în siguranță […]