Știai că somnolența provoacă 20% din accidentele rutiere? Un număr mare dintre ele au consecințe cu adevărat dramatice. Este esențial să fii foarte conștient de acest lucru și să apreciezi, într-o măsură echitabilă, riscul pe care îl asumi atunci când conduci somnoros pe timp de noapte.
Potrivit Asociației Române de Medicină a Somnului, 1 din 3 șoferi români au adormit în timp ce conduceau și 60% au suferit la un moment dat de amorțeală iminentă. Aceasta este definită ca o pierdere sporadică a cunoștinței, care durează de obicei între trei și cinci secunde. Este suficient timp pentru a parcurge mai mult de 100 de metri fără control, în cazul în care ai circula cu 80 de kilometri pe oră.
Șofatul pe timp de noapte poate constitui o primejdie din cauza oboselii acumulate, mai ales după orele 03:00, atunci când corpul uman intră automat într-o stare de somnolență
A nu adormi în timp ce conduci poate fi foarte dificil, mai ales pentru cei care călătoresc pe distanțe lungi și pentru cei care călătoresc pe timpul nopții. În aceste cazuri, monotonia asociată cu călătoriile lungi și lipsa luminii poate avea un efect nefavorabil asupra șoferului care riscă să adoarmă la volan fără să-și dea seama. Din fericire, există diverse trucuri și strategii pentru a evita adormirea la volan, dar înainte de a le explica, este bine să îți amintim că regula de aur pentru a nu dormi în timp ce conduci este să pleci întotdeauna odihnit.
Adormirea la volan poate fi evitată dacă ții cont de aceste sfaturi:
Înainte de a le expune, trebuie subliniat faptul că a conduce atunci când ești foarte obosit este extrem de periculos și te pune în pericol atât pe tine, pe cei cu care călătorești, cât și pe ceilalți participanți la trafic. Iată, așadar, câteva trucuri pentru a evita adormirea la volan:
- Dormi suficient: împotriva oboselii și somnolenței există un singur remediu: somnul. Este foarte important să fii odihnit și să dormi suficient înainte de a porni într-o călătorie lungă pe timp de noapte. Nu pleca dacă ești stresat sau ai dormit decât câteva ore.
- Pui de somn: în timpul călătoriilor lungi pe timp de noapte, ar fi o idee bună să tragi un pui de somn la fiecare patru ore. Acest pui de somn nu ar trebui să dureze mai mult de 20 până la 30 de minute.
- Evită orele cele mai problematice: regleză-ți orele de șofat și de plecare la ritmul biologic. Cele mai problematice momente sunt între 2 și 5 dimineața. Mersul într-o călătorie lungă în mijlocul nopții poate părea o idee bună din punctul de vedere al traficului, dar nu este deloc atunci când te gândești la riscul de a adormi în timp ce conduci.
- Pauzele regulate sunt o necesitate: Un alt sfat pentru a combate somnolența în timp ce conduci noaptea este să iei pauze pentru a te relaxa și a-ți întinde picioarele. Coboară din mașină și fă o scurtă plimbare. Mișcarea crește capacitatea de concentrare la condus.
- Nutriție: O alimentație adecvată îți afectează starea generală. Nu pleca flămând sau cu stomacul prea plin, căci ambele situații îți compromit eficiența în timpul condusului. Când călătorești, este recomandat să iei doar gustări ușoare, cum ar fi legumele. Gustările mici din timpul călătoriei pe timp de noapte te energizează și sunt sănătoase.
- Băuturi: Păstrează suficiente băuturi la în mașină, nu doar pentru călătorii lungi. Bea multă apă sau sucuri neîndulcite.
- Diversitate: o listă cu piese muzicale interesante te poate ține treaz în timpul unei activități monotone, cum ar fi o călătorie lungă pe timp de noapte. Chiar mai bine ar fi să poți purta o conversație cu cei cu care călătorești, căci ei pot observa când ești obosit.
- Medicație: Când iei medicamente, trebuie să ai grijă. Efectele secundare pot include somnolență în timpul conducerii și o scădere a atenției, ceea ce duce la o posibilă adormire. Acest lucru se aplică nu numai somniferelor, ci și medicamentelor psihiatrice, analgezicelor sau medicamentelor pentru alergii. Dacă ai îndoieli cu privire la efectele unui medicament sau dacă suferi de oboseală cronică sau tulburări de somn, cere sfatul medicului sau farmacistului.
- Aerisește mașina la intervale regulate de timp. Aerul proaspăt este benefic pentru cei care condeuc în timpul nopții, căci aerul cald provoacă relaxare, care duce la somnolență. Așadar, deschiderea geamului sau pornirea aerului condiționat te poate ajuta să nu adormi la volan.
- În cele din urmă, trage pe dreapta, oprește mașina și odihnește-te! Într-o luptă împotriva somnului, cu siguranță vei pierde mereu. Este important să îți amintești și să ai în vedere că cel mai bun lucru este să te odihnești. Dacă somnolența și oboseala sunt importante în timp ce conduci, mergi într-o parcare și dormi acolo cât timp este necesar pentru a te recupera.
Acum că știi aceste trucuri pentru a evita să adormi la volan pe timp de noapte, păstrează-le întotdeauna în minte. Dar, mai presus de toate, fii precaut. Acționează cu bun simț și siozitate imediat ce observi primul semn de somnolență la volan. Nu te sfii să îți recunoțti starea de oboseală dacă ești însoțit. Siguranța ta și a tuturor celorlalți este pe primul loc. Este în regulă să ajungi puțin mai târziu sau chiar să îți amâni sosirea cu câteva ore pentru a putea dormi. Principalul lucru este să eviți un accident care ar putea fi fatal.